Remenergie van treinen voor een elektrische stadsbus

Remenergie van treinen voor een elektrische stadsbus

23-04-2014 15:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De remenergie die vrijkomt als treinen een station binnenrijden, is voldoende om de elektrische stadsbussen bij station Apeldoorn te laten rijden. Als het plan zou worden uitgevoerd, heeft de gemeente gratis en schoon stadsvervoer.

Dat schrijft OVPro op zijn website. De kosten voor de infrastructuur is te financieren uit het geld dat de provincie nu nog betaalt aan brandstofkosten aan Syntus voor de openbaar vervoer-concessie. De stadsvervoerder heeft inmiddels ingestemd met de voorgestelde financieringsconstructie.

Het idee is afkomstig van directeur Arjan Heinen van Hedgehog Applications. Aannemer BAM, Syntus, ING Bank en een aantal technische bedrijven hebben een intentieverklaring getekend om het plan uit te voeren. Heinen wil nu gaan praten met de Nederlandse Spoorwegen en ProRail voor de levering van remenergie.

 

Remenergie

 

Als een trein afremt, komt 50 tot 75 kilowattuur aan energie vrij. Nu vangen de Nederlandse Spoorwegen de vrijgekomen energie op en leveren die aan andere treinen. In 2012 onderzocht NS al of remenergie aan het elektriciteitsnet is terug te geven.

De 180 treinen die per dag op station Apeldoorn stoppen, kunnen tenminste 9 megawattuur leveren. Daar rijden alle elektrische bussen een dag op. Ook als Apeldoorn, zoals gepland, een wagenpark van 25 elektrische bussen krijgt, is nog steeds voldoende energie beschikbaar. Dan is ongeveer 8 megawattuur per dag nodig.

 

Verbouwing

 

Voor de uitvoering is een ingrijpende verbouwing van het station nodig. Bij het busstation moet een energieopslag komen en er zijn laadpalen nodig waarmee een stadsbus in drie tot vier minuten kan bijladen. Volgens bedenker Heinen kan NS ook zelf profiteren. Bijvoorbeeld als een deel van de remenergie wordt teruggeleverd voor de stationsvoorzieningen. Het project kan zich in vier tot vijf jaar terugverdienen.

Het is de bedoeling dat de betrokken partijen in juni al de eerste vergunningen aanvragen en beginnen met milieueffectrapportages. Zonder verdere tegenslag rijden de eerste bussen in mei 2015.

Bron: OVPro | Foto: Tukka via Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie