Marktaandeel geothermische energie groeit

Marktaandeel geothermische energie groeit

24-04-2014 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De internationale markt voor geothermische energie groeit in hoog tempo. In Afrika en Latijns-Amerika komen veel grote, nieuwe projecten van de grond.

De snelste groeier op de markt is Indonesië, blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Geothermal Energy Association. De komende jaren wil het land de capaciteit uitbreiden met 4.400 megawatt. De Verenigde Staten heeft een geïnstalleerd vermogen van 3.400 megawatt en heeft uitbreidingsplannen voor nog eens 1000 megawatt. De VS staat daarmee bovenaan de lijst van grootste producenten, gevolgd door de Filippijnen en Indonesië.

De wereldwijde groei bedraagt jaarlijks 4 tot 5 procent. Verhoudingsgewijs is geothermische energie een kleine speler in de hernieuwbare energiesector. In veel landen staat de ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Toch voorspelt de GEA voor de komende jaren een verdere groei. Wereldwijd zijn er bijna 700 projecten voor geothermische energie. Met name Afrika en Latijns-Amerika bouwen de komende jaren installaties of  onderzoeken de mogelijkheden.

Uitbreiding

In Oost-Afrika, Kenia en Ethiopië zijn geothermische centrales in aanbouw van ruim 100 megawatt of meer. Kenia zoekt aanvullende financiering voor de bouw van een centrale van 300 megawatt. Ethiopië bouwt met de hulp van het IJslandse bedrijf Reykjavik Geothermal een installatie van 500 megawatt. In juli van dit jaar gaat de eerste schop de grond in voor het $2 mld kostende project. De ontwikkeling in Zuid-Amerika komt net van de grond. Landen als Argentinië en Colombia houden haalbaarheidsonderzoeken. Chili is al verder en heeft 50 projecten in ontwikkeling.

Kenia en Ethiopie pakken het groot aan vergeleken met de VS, waar de gemiddelde centrale 25 megawatt levert. Van het nieuw geïnstalleerde vermogen van 530 megawatt lag vorig jaar 85 megawatt in de VS. Volgens het rapport vlakt de Amerikaanse groei af door de lage gasprijs, problemen met de infrastructuur en politieke weerstand. In de staat Nevada is de regelgeving het soepelst. Daar zijn zo'n 45 projecten in ontwikkeling.

De groei is volgens de GEA te verklaren door de behoefte aan alternatieve energiebronnen en maatregelen tegen klimaatverandering.

Bron: Rapport Geothermal Energy Association 2014 | Foto: Stepheng3 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie