Grondprijs windmolens is onnodig hoog

Grondprijs windmolens is onnodig hoog

24-04-2014 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De grond voor windmolens is onnodig duur. De Nederlandse overheid geeft hierdoor nodeloos veel subsidie voor windenergie.

De overheid snijdt zichzelf daarmee in de vingers. Lagere pachtprijzen kunnen ervoor zorgen dat subsidies ook omlaag kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Bij een nieuw windmolenproject zit een groot deel van de kosten in het pachten van de grond. Dit deel kan oplopen tot wel € 50.000 per jaar. De grond kan particulier bezit zijn of eigendom van de RVOB, de dienst die rijksgrond beheert. Die laatste rekent marktconforme prijzen, om oneerlijke concurrentie te voorkomen met particulieren. Uit onderzoek blijkt nu dat de marktprijs mede bepaald wordt door de RVOB. Die prijs kan omlaag, stellen de onderzoekers.

Subsidie

De subsidie op windenergie zou daarmee ook een stuk lager kunnen. Bij windmolens op grond van de RVOB komt dat geld terug in de pachtsom, die vervolgens weer bij de overheid terechtkomt. Een ingewikkelde manier van geld rondpompen. Bij particulieren is dat echter niet zo. Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zegt tegen de NOS dat er veel subsidiegeld in de zakken van grondspeculanten belandt.

Nederland moet tegen 2020 zo'n 14 procent van haar energie uit duurzame bronnen halen. Nu is dat nog 4,5 procent. Windenergie speelt een belangrijke rol bij de realisatie van dit doel. Begin deze maand werden de locaties voor elf grote windmolenparken bekend gemaakt.

Bron: NOS | Foto: Roman Boed via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie