Mini-waterkrachtcentrale voor arme regio's

Mini-waterkrachtcentrale voor arme regio's

25-04-2014 15:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Studenten aan de Technische Universiteit van Mexico hebben een mini-waterkrachtcentrale ontwikkeld voor arme regio's met gebrek aan schoon drinkwater en elektriciteit.

Het instrument, dat zij Pluvia hebben genoemd, is in eerste instantie bedoeld om regenwater om te zetten in drinkwater. Tijdens het proces hebben de studenten een manier gevonden om tegelijkertijd elektriciteit op te wekken. Daarvoor heeft het slechts drie dingen nodig: regenwater, een pomp en een microturbine. Het regenwater wordt opgevangen in een dakgoot of zelfs op een stuk plastic.

Vervolgens zorgt een kleine waterpomp ervoor dat het met met enige kracht door een regenpijp stroomt waarin een micro-turbine is geplaatst. De turbine gaat draaien en produceert elektriciteit. De kleine waterkrachtcentrale levert genoeg stroom om batterijen van 12-volt op te laden, net voldoende om enkele LED-lampjes te laten branden.

Het regenwater stroomt vervolgens door een koolstof-filter waar het wordt gezuiverd. Het instrument is inmiddels getest in een van de vele arme wijken van Mexico-Stad. Het resultaat is drinkwater dat schoner is dan het water dat in Mexico-Stad uit de kraan komt, zegt een van de studenten.

De studenten werken aan een krachtiger versie van de turbine en zoeken naar mogelijkheden om de energie op te slaan.

In de sloppenwijken van ontwikkelingslanden is elektriciteit of schoon drinkwater zelden of nooit aanwezig. Als de prijs en de distributie laag en eenvoudig blijft, is de mini-waterkrachtcentrale al een hele verbetering.

Bron: IEEE Spectrum | Foto: Technological University of Mexico

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie