De Scheg investeert 2,4 mln in energieplan

De Scheg investeert 2,4 mln in energieplan

26-04-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het sportcentrum De Scheg in Deventer was met een ijsbaan en zwembad tot voor kort grootverbruiker van energie en water. Een energieplan dringt dit drastisch terug.

Sport- en belevingscentrum De Scheg ontvangt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers. Inzetten op duurzaamheid was voor het sportbedrijf een heldere keuze. Het draagvlak voor verduurzaming is volgens het centrum zodanig groot, dat niets doen geen optie is. Ook zijn de stijgende energieprijzen voor de toekomst een bedreiging, verwacht de exploitant van het complex. In samenwerking met WDW Ontwikkelend Beheer, een samenwerkingsverband uit de vastgoed- en bouwsector, ontwikkelde het bedrijf een energieplan.

Dit plan bestaat uit drie delen: De aanleg van een zonnepark, de installatie van een warmtepomp en een spoelbuffer voor zwembadwater. Hiermee realiseert het bedrijf een totale emissiereductie van meer dan 1300 ton CO2 per jaar. Het zonnepark is recentelijk opgeleverd. De 1548 panelen leveren zo’n 325.000 kilowattuur per jaar.

 

Kostenbesparingen

 

Door betere isolatie en gebruik van een warmtepomp daalt het jaarlijkse gasverbruik van het complex met 80 procent. De pomp zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt bij de koeling van de ijsbaan, wordt gebruikt om de helft van het zwembadwater te verwarmen. Met een extra buffer voor spoeling van het zwembadwater is hergebruik nu mogelijk. Resultaat: 95 procent waterbesparing. In 2011 werd al een dak op de ijsbaan geplaatst, ook dat scheelt in de kosten.

Voor de realisatie van het energieplan was een investering van €2,4 mln nodig. Door de besparingen is de terugverdientijd slechts 15 jaar. Ook aan sociale duurzaamheid is gedacht: het bouwbedrijf zet bij de constructie van het zonnepark werknemers met een arbeidsbeperking in.

Met de plaatsing van het zonnepark is de eerste fase van het project gereed. De andere fases worden nog dit jaar gerealiseerd. Daarmee is het initiatief niet afgerond. In de toekomst hoopt het sportpark haar zelf opgewekte energie terug te leveren aan de stad.

 

Bron: Sportbedrijf Deventer, WGW Ontwikkelend Beheer | Foto: De Scheg Deventer via Youtube

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie