Groen licht voor zonnepark Ameland

Groen licht voor zonnepark Ameland

29-04-2014 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeente Ameland heeft toestemming gegeven voor de bouw van een zonnepark op het eiland. Dit wordt meteen de grootste installatie van Nederland. 

Het zonnepark met een capaciteit van 6 megawatt beslaat 10 hectare, en zal naast vliegveld Ameland Airport Ballum verrijzen. Met het park wekt het eiland 20 procent van zijn jaarlijkse stroomverbruik zelf op.

Het was lang onzeker of de zonne-energiecentrale er zou komen. Het project is afhankelijk van veel investeerders. Onder andere het Waddenfonds (€ 2,6 mln), Eneco (€ 1,3 mln), de Amelandse Energiecoöperatie (AEC) (€ 1 mln) en de provincie Friesland (€ 300.000) betalen mee aan het project. De gemeente Ameland staat nog eens garant tot een bedrag van € 2,6 mln. De gemeente en AEC besloten pas op het laatste moment door te gaan met het project.

De gemeenteraad hoorde verschillende bezwaren van eilandbewoners over de locatie van de zonnecentrale. Boeren verliezen weidegrond en vogels zouden er niet meer kunnen broeden. Ook is er onzekerheid over het rendement dat het park moet opbrengen.

De raadsleden werden uiteindelijk over de streep getrokken door de duurzaamheidsambities voor het eiland. Daarmee kan de aanbesteding en vergunningaanvraag beginnen. Als alles volgens plan verloopt, kan het park voor half 2015 opgeleverd worden, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Methaan

In 2020 wil Ameland volledig energieneutraal zijn. Met de toename van duurzame energiebronnen kan het stroomnet uit balans raken, omdat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd kunnen worden. Bij weinig zon kan dan een stroomtekort ontstaan. Daarom is het eiland gestart met het verspreiden van methaanbrandstofcellen en HRe ketels. Deze zetten aardgas om in elektriciteit.

In 2011 werd al een proef met het mengen van waterstof en aardgas succesvol afgerond voor een appartementencomplex op het eiland. De waterstof werd geproduceerd uit zonnestroom.

Bron: Persbureau Ameland, Duurzaam Ameland |Foto: Activ Solar

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie