Marine VS wil Groene Vloot op biobrandstof

Marine VS wil Groene Vloot op biobrandstof

30-04-2014 12:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse marine gaat vanaf nu standaard biobrandstof bijmengen voor alle straal- en dieselmotoren van zijn vliegtuigen en schepen. 

De biobrandstof, gemaakt van restproducten van plantaardige olie of algen, wordt door Defensie ingekocht voor alle afdelingen van de marine. De samenwerking tussen het ministeries van Landbouw, Energie en de Amerikaanse marine moet de ontwikkeling van goedkope vervangers voor diesel en vliegtuigbrandstof versnellen.

De marine streeft naar een Groene Vloot, een vloot die waar mogelijk gebruik maakt van biobrandstof en hernieuwbare energie, zoals hybride schepen.

Klein beginnen

Het bijmengen van biobrandstof begint geleidelijk. In eerste instantie gaat de marine over op een mengsel met 10 procent biobrandstof.  Dat percentage wordt de komende jaren verhoogd tot 50 procent. Door klein te beginnen wil de marine de leveranciers van biobrandstof de gelegenheid geven hun productie stapsgewijs te intensiveren.

Eerder stelde de marine als doel om het gebruik van fossiele brandstoffen te halveren in 2020.  Ook is de Amerikaanse marine van plan om eigen bioraffinaderijen in gebruik te nemen. Ontwikkelingen binnen het legeronderdeel op het gebied van zonne-energie en microgrids zijn op volle gang.  In een microgrid wordt elektriciteit opgewekt en gebruikt, onafhankelijk van het reguliere elektriciteitsnetwerk.

De marine gebruikt al microgrids op 20 Amerikaanse militaire bases. Recent namen zij in Californië een zonne-installatie in gebruik met een vermogen van ongeveer 14 megawatt.

Afgelopen maand kwam de zeemacht ook al in het nieuws met ontwikkelingen op het gebied van brandstofvoorziening.  Wetenschappers in dienst van de Amerikaanse marine ontdekten een methode waarbij CO2 uit zeewater wordt omgezet in brandstof.

Bron: Sustainable Business | Foto: Official U.S. Navy Page via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie