Energiedoorbraak: golfkracht optimaal benut

Energiedoorbraak: golfkracht optimaal benut

06-07-2012 13:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Twee universiteiten hebben voor een grote doorbraak gezorgd op het gebied van golfslagenergie. Dit type energieopwekking kan nu eindelijk serieus worden genomen.

Een groep wiskundigen en ingenieurs van de University of Exeter en de Tel Aviv University hebben een technologie ontwikkeld waarmee de kracht van aankomende golven voorspeld kan worden. Hierdoor is de apparatuur voorbereid op de golven, waardoor het een maximale hoeveelheid energie kan genereren. Volgens schattingen wordt de energieproductie verdubbeld.

“Ons onderzoek kan zorgen voor een grote vooruitgang in het opwekken van hernieuwbare energie uit water,” aldus hoofd onderzoeker professor Guang Li van de University of Exeter. “Er zijn veel uitdagingen om deze technologie verder te ontwikkelen, maar dit is al een grote stap voorwaarts."

Altijd werkbaar

Doordat de apparatuur weet met wat voor krachten het moet omgaan, is het ook bestendig tegen stormen. Hierdoor kunnen de installaties altijd energie opwekken. “Het onderzoek richtte zich op de drijvende installaties met bewegende onderdelen, die de energie genereren. Dit is pas de eerste studie waarbij is gekeken naar het tegelijkertijd verhogen van de efficiëntie én het controleren van de krachten,” vertelt Li.

Volgens schattingen kan de gehele energiebehoefte van het Verenigd Koninkrijk door golfslagenergie voorzien worden. Dit werd altijd nog tegengehouden door de onderontwikkelde technologie, die ver achterliep op zonne- en windtechnologieën. “De volgende stap voor ons is om te zien hoe effectief deze benadering is op grote schaal,” aldus co-auteur professor Markus Müller van de University of Exeter.

Bron: Clean Technica

Foto: Helen

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie