Coalitie tegen misverstanden groene energie

Coalitie tegen misverstanden groene energie

02-05-2014 17:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er bestaan veel misverstanden over hernieuwbare energie. Met een kennisplatform wil de onafhankelijke onderzoeksorganisatie World Resources Institute hierin verandering brengen.

In 2013 is $214 mrd geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dit komt neer op een daling van 14 procent ten opzichte van 2012. Durfkapitaalinvesteringen in de Amerikaanse sector voor groene energie daalden volgens onderzoeksbureau CleanEdge met 25 procent in 2013.

Hoewel deze getallen doen vermoeden dat de hernieuwbare energiesector krimpt, is dit volgens het World Resources Institute niet het geval. Hernieuwbare energie is volgens de organisatie juist in volle bloei. Prijsdalingen veroorzaken een vertekend beeld.

Prijsdalingen

De afname in investeringen in schone energie wordt deels veroorzaakt door het feit dat hernieuwbare energie de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper is geworden. Michael Liebriech, oprichter van Bloomberg New Energy Finance, zei op de ‘2014 Future of Energy Summit’ dat ongeveer 80 procent van de daling in investeringen tijdens de afgelopen twee decennia veroorzaakt wordt door prijsdalingen.

Zo zijn de prijzen van zonnepanelen volgens het WRI sinds 2008 met 80 procent gedaald. Toenemende concurrentie onder de energieleveranciers van zonne-energie veroorzaakte tevens in deze sector prijsdalingen.

De Amerikaanse, Chinese en Japanse overheden investeren fors in zonnepanelen. China installeerde afgelopen jaar 16 gigawatt capaciteit aan zonne-energie, het jaar ervoor werd de 4,5 gigawatt toegevoegd. Hernieuwbare energie is dus wel degelijk in ontwikkeling.

Samenwerkingsverband

Om feiten over hernieuwbare energie goed in kaart te brengen en misverstanden als deze te voorkomen is de Coalition for Action to Bolster Public Support for Renewable Energy opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen organisaties als Greenpeace, het World Wildlife Fund, het WRI en 36 organisaties op het gebied van groene energie.

De coalitie lanceert een kennisplatform waar feitelijke informatie over hernieuwbare energie is te vinden. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is het wegnemen van verwarring over hernieuwbare energie door middel van een heldere presentatie van feiten.

Bron: WRI | Foto: Russ Ferriday via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie