Oekraïne wil hulp EU bij energie-efficiëntie

Oekraïne wil hulp EU bij energie-efficiëntie

08-05-2014 12:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep van 35 Oekraïense steden vraagt de Europese Unie om hulp bij het verbeteren van hun energie-efficiëntie. Door woningisolatie en modernisering van de stadsverwarming en energiedistributie willen de steden hun onafhankelijkheid van Russische gas bevorderen.

De brief met het hulpverzoek is afkomstig van de Association Energy Efficient Cities of Ukraine, een samenwerkingsverband van steden die samen meer dan twee miljoen mensen vertegenwoordigen. De brief is in handen van de website EurActiv.

Voorzitter Volodymyr Harazd van de Associatie omschrijft de energie-onfhankelijkheid van Rusland als 'cruciaal'. Hij noemt de 'vijandige en vaak agressieve houding van Rusland tegen Oekraïne' en 'de beperkte mogelijkheden van de regering om hiermee om te gaan' als de belangrijkste redenen.

 

Hulpverzoek

 

Hij vraagt Europa zijn kennis en middelen te delen met de Oekraïense steden om enorme de energiecrisis het hoofd te bieden. Tenminste vijf steden die de brief mede hebben ondertekend, liggen in het Russisch-sprekende oostelijk deel van het land.

Het hulpverzoek is gericht aan Energy Cities, een Europees verband van 6000 stadsbesturen in de Europese Unie. Voorzitter Gerard Magnin zei in een reactie tegen EurActiv dat het verzoek illustreert hoe energiebesparing 'kan leiden tot een gemeenschappelijke band'. De organisatie heeft Europees Commissaris Günther Oettinger van Energie gevraagd de samenwerking met Oekraïne te intensiveren.

Ook in de Europese Unie zelf wordt gesproken over maatregelen om de afhankelijkheid van, vooral Russisch, gas te verminderen. Energie-efficiëntie zou de basis moeten vormen voor het nieuwe energieveiligheidsbeleid van de Unie.

Bron: EurActive | Foto: Silver Spoon

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie