'CO2-neutrale energievoorziening kost € 31.000 mrd'

'CO2-neutrale energievoorziening kost € 31.000 mrd'

14-05-2014 07:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De omschakeling naar een CO2-neutrale energievoorziening in 2050 is alleen mogelijk met opslag van CO2. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA)  in zijn nieuwste rapport. 

Het prijskaartje voor een energievoorziening zonder CO2-uitstoot is volgens het IEA € 31.000 mrd. Dit bedrag is volgens het IEA nodig om onder een wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging van twee graden Celsius te blijven. Die investeringen leiden niet tot het failliet van de samenleving die draait op fossiele brandstoffen, schrijft het Energieagentschap. De omschakeling levert zelfs €85.500 mrd op, op voorwaarde dat er nu wordt geïnvesteerd.

Carbon Capture and Storage (CCS) speelt in het rapport een prominente rol. CO2 wordt hierbij onder de grond opgeslagen. Volgens de onderzoekers is de verdere ontwikkeling van deze technologie hard nodig, want het aandeel energie uit steenkool is nog vele malen groter dan dat van hernieuwbare bronnen. Hierbij komt veel CO2 vrij. Zelfs in het meest optimistische scenario van het Energieagentschap heeft fossiele brandstof nog steeds een aandeel 40 procent in de totaal opgewekte energie.

 

Scenario's

 

Het agentschap rekende voor het rapport Energy Technology Perspectives drie scenario’s door voor de wereldwijde energiehuishouding in 2050. Het eerste scenario beschrijft wat er gebeurt als de huidige trends doorzetten. Volgens het IEA stevent de wereld in dat geval af op een gemiddelde temperatuurstijging van 6 graden Celsius. In een iets minder sombere voorspelling blijft de gemiddelde stijging beperkt tot 4 graden Celsius. Die wordt bereikt als alle landen hun voornemens voor emissiedoelstellingen en energie-efficiëntie waarmaken. Het laatste en meest duurzame scenario bevat maatregelen die resulteren in een gemiddelde opwarming met 2 graden Celsius.

Naast CCS is energiebesparing de belangrijkste factor om het tweegradendoel te halen. In zijn vorige rapport van 2012 meldde het energieagentschap dit ook al. Het IEA ging toen nog uit van een kostenpost van € 26.000 mrd om het optimale scenario te behalen. Nu is dat bedrag al gestegen tot € 31.000 mrd. Dat betekent volgens de IEA dat er te weinig is geïnvesteerd in verduurzaming van de energiesector.

Bron: IEA, sustainablebusiness | Foto: Thawt Hawthje via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie