Naaldwijk krijgt warmte uit kassen Westland

Naaldwijk krijgt warmte uit kassen Westland

15-05-2014 07:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wijk Hoogeland in Naaldwijk krijgt zonnewarmte van het nabijgelegen kassencomplex in het Westland. Zo blijft de wijk warm en de kas koel. 

Op een zonnige, zomerse dag heeft de glastuinbouw koeling nodig. Tuinders doen dat normaal gesproken door simpelweg het raam open te zetten. Zo gaat echter wel een potentiële energiebron verloren.

Naaldwijk benut die energiebron nu volop. Bewoners van nieuwbouwwijk Hoogeland hebben geen CV-ketel meer nodig. Hun warmte komt van de kassen een kilometer verderop. De tomatentelers hoeven daarvoor alleen hun dakramen dicht te houden.

De tomatenkas van Prominent Groeneweg II koelt zichzelf met koud water uit de grond dat, eenmaal opgewarmd, in reservoirs op ongeveer 200 meter diepte wordt opgeslagen. In de winter gaat het warme water door middel van warmtepompen rechtstreeks naar de woonhuizen. Daar koelt het warme water af en wordt opnieuw opgeslagen om in de zomer de kassen en huizen te koelen. Door de combinatie van warmte/koudeopslag (WKO) en warmtepompen stoot elk huis 40 procent minder CO2 uit.

Energieneutraal

Momenteel is één kas aangesloten op het warmtenet. “Je krijgt per vierkante meter kas vier keer meer warmte van de zon dan je op jaarbasis nodig hebt. Dus je bent per definitie energieneutraal”, zegt Ferdi van Elswijk van telersvereniging Prominent in RTL-Z. Hij vindt het nieuwe warmtenet een logische stap. “Het is eigenlijk gek dat dit niet eerder in de praktijk is gebracht.” Volgens van Elswijk geeft het nieuwe systeem zelfs meer mogelijkheden om het kasklimaat nauwkeurig te regelen.

Bron: RTL-Z, Leveninhoogeland | Foto: Vestia

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie