Komst Nederlands grootste windpark definitief

Komst Nederlands grootste windpark definitief

15-05-2014 11:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De financiering voor de bouw van het grootste windmolenpark van Nederland is rond. Met het Gemini windpark is €2,8 mrd gemoeid.

Het Gemini windpark bestaat uit 150 windmolens elk met een vermogen van 4 megawatt. Het totale vermogen van 600 megawatt is goed voor de energievoorziening van circa 785.000 huishoudens. Jaarlijks produceert het park ongeveer 2,6 terrawattuur aan stroom.  Het windpark kan hiermee de komende 25 jaar 1,5 miljoen Nederlanders van stroom voorzien.

Het windmolenpark komt boven Schiermonnikoog te liggen, ongeveer 85 kilometer uit de kust van Groningen. De voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels begonnen. Het park gaat naar verwachting in 2017 online.

Eigenaars

Aandeelhouders in het project zijn het Canadese Northland Power (60 procent), de winturbineleverancier Siemens Project Ventures (20 procent), de Nederlandse aannemer Van Oord  (10 procent) en energiebedrijf HVC (10 procent).

Samen brengen de bedrijven een vermogen van € 400 mln bij elkaar. Het resterende bedrag komt van een reeks grote internationale banken, waaronder ABN AMRO en de Europese Investeringsbank. De projectfinanciering kent een rentetarief van ongeveer 5 procent voor de volledige afschrijvingsperiode van de lening. Het project komt hierdoor tot stand zonder overheidssubsidie.

Werkgelegenheid

Van Oord meldde dat het windmolenpark € 1,3 mrd aan opdrachten oplevert voor het bedrijf. De aannemer is verantwoordelijk voor de levering en installatie van de funderingen, de elektrische infrastructuur en de kabels.  Daarnaast installeert Van Oord ook de windturbines die Siemens levert.

Siemens en Van Oord zijn samen verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud van het windmolenpark. De bedrijven hopen vooral werknemers uit de regio aan te trekken en de regionale werkgelegenheid te stimuleren. De bouw biedt drie jaar lang werk aan 500 mensen. Het onderhoud van het Gemini windmolenpark levert de komende 20 jaar zo’n 130 banen op. Beide bedrijven gaan opereren vanuit de Eemshaven in Groningen.

Doelstelling

Het windpark kan de CO2-uitstoot in Nederland naar verwachting jaarlijks met 1,25 miljoen ton verminderen. Het park levert voor Nederland een belangrijke bijdrage aan de Europese doelstelling die stelt dat de EU-lidstaten in 2020 voor 20 procent hernieuwbare energie moeten gebruiken.

Bron:  Nuzakelijk, Groene Courant,  Dagblad van het Noorden | foto: Silke Ebel via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie