AEX-bedrijven: groei zonder extra CO2 mogelijk

AEX-bedrijven: groei zonder extra CO2 mogelijk

16-05-2014 15:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Van de AEX-genoteerde bedrijven zijn vijf ondernemingen erin geslaagd hun omzet te verhogen en toch hun CO2-emissies te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De Volkskrant onderzocht de milieuresultaten die de bedrijven publiceerden in hun maatschappelijk jaarverslag over 2013.

Unibail-Rodamco, Heineken, ASML, Fugro en ING produceerden bij een groeiende omzet minder broeikasgas ten opzichte van 2012. Technisch onderzoeksbureau Fugro behaalde de beste resultaten. Bij een omzetstijging van 12 procent daalde de emissie van het broeikasgas met 16 procent. Gemeten in tonnage is de CO2-uitstoot van Fugro het laagst van de 25 onderzochte AEX-bedrijven, 2000 ton.

ING bracht de CO2-uitstoot met 18 procent omlaag, terwijl de omzet met 7 procent toenam. De bank is volgens de krant het enige grote concern in de AEX dat haar uitstoot aanvullend compenseert door financiering van hernieuwbare energieprojecten.

In balans

Bij elf genoteerde bedrijven daalden zowel de omzet als de CO2-emissies. Ook hier zijn duidelijke verschillen waarneembaar. In dit rijtje is Corio de positieve uitschieter. De vastgoedbelegger bracht de CO2-uitstoot met 35,4 procent omlaag tegen een omzetdaling van 2,8 procent.

Bierbrouwer Heineken en energiebedrijf GDF Suez bleven nagenoeg in balans. Tegenover een dalende omzet stond een bijna gelijke afname van de emissies.

Toename

Bij baggerbedrijf Boskalis en maritiem dienstverlener SBM Offshore ging een stijging van de omzet gepaard met een toename van CO2-emissies. Boskalis produceerde in 2013 bij een omzetgroei van 14,9 procent ruim de helft meer CO2 dan het jaar ervoor en voert daarmee de ranglijst aan. SBM Offshore stootte ruim 15 procent meer uit bij een groei van 32 procent.

In een reactie op het onderzoek lieten veel bedrijven de Volkskrant weten dat de jaarlijkse cijfers nauwelijks zijn te vergelijken, omdat die worden beïnvloed door het afstoten of overnemen van bedrijfsonderdelen.

Bron: de Volkskrant | Foto: Gerard Stolk via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie