Aandeel hernieuwbare energie blijft gelijk

Aandeel hernieuwbare energie blijft gelijk

20-05-2014 10:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen is in Nederland vorig jaar gelijk gebleven. Dat meldt het CBS.

In 2013 was het aandeel hernieuwbare energie 4,5 procent van het totale Nederlandse energieaanbod, evenveel als het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De hernieuwbare elektriciteitsproductie daalde zelfs met vijf procent. Dit kwam vooral omdat elektriciteitscentrales minder biomassa bijstookten. De subsidie hiervoor is in 2013 verlaagd.

Afvalverbrandingsinstallaties produceerden wel meer energie: zowel meer elektriciteit als warmte. Dat laatste is bereikt met stadsverwarmingsprojecten in bijvoorbeeld Rotterdam. Het totaal aan hernieuwbaar opgewekte energie is overigens wel gestegen: zo’n 0,5 procent ten opzichte van 2012. Dat is net genoeg om de stijging in het totale energieverbruik bij te benen.

De nieuwe CBS-cijfers zijn geen goed teken voor de Nederlandse doelstelling op het gebied van duurzame energie. In 2020 moet Nederland volgens het Energieakkoord minimaal 14 procent duurzame energie opwekken. De uitvoering van het akkoord komt maar moeizaam op gang. Het Internationaal Energie Agentschap gaf onlangs nog kritiek op het Nederlandse energiebeleid, omdat er in de toekomst eerder meer CO2 zou worden uitgestoten dan minder.

Bron: CBS | Foto: FaceMePLS via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie