Europese zonnefabriek wil China overschaduwen

Europese zonnefabriek wil China overschaduwen

21-05-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groep Europese zonne-energieproducenten maakt plannen voor een mega-fabriek voor zonnepanelen. De industrie wil de concurrentie aangaan met marktleider China.  

De fabriek levert zo’n 1200 banen op en produceert 1 gigawatt aan zonnepanelen per jaar. De bouw van een mega-fabriek zou de kosten van een zonnepaneel met 20 procent naar beneden brengen. Hierdoor zijn de panelen competitief in de markt. Op Chinese panelen rust een importheffing om de Europese markt te beschermen.

Als de plannen doorgaan, begint een proeffabriek al in 2015 met de productie. Die bereikt een maximale capaciteit tegen 2018. Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft al positief op het plan gereageerd.

Steun

Verschillende grote onderzoeksinstituten uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk steunen het project. “Europa staat voorop in de ontwikkeling van zonnepanelen. Het plan is om ook de productie hier te houden”, meldde een woordvoerder van het Duitse onderzoekscentrum Fraunhofer ISE aan Bloomberg.

Het is nog niet duidelijk welke bedrijven in de fabriek willen investeren. De grootste Europese producent van zonnepanelen, Solarworld, heeft aangegeven geen interesse te hebben, omdat het investeringsrisico te hoog zou zijn. De kosten van de concurrerende fabriek worden geschat op € 1 mrd.

Bron: Bloomberg, DW | Foto: Ecoprogetti SRL via Youtube

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie