Bayern München en Philips verbouwen 'lichttempel'

Bayern München en Philips verbouwen 'lichttempel'

24-05-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Duitse voetbalclub Bayern München wil de lichtmuur van de Allianz Arena 60 procent energie-efficiënter maken. De club werkt hiervoor samen met Philips.

De deal is onderdeel van een driejarige overeenkomst waarbij Philips de officiële sponsor wordt van de Allianz Arena.

De Allianz Arena is bedekt met het grootste semitransparante membraamomhulsel ter wereld, waarachter een lichtmuur verschillende kleuren aanneemt. De lichtmuur is 35 meter hoog en bedekt met een oppervlakte van 29.000 vierkante meter het grote stadion bijna volledig. Wanneer Bayern München thuisspeelt neemt de wand de rode clubkleuren aan.

Efficiëntie

Bayern München wilde de functionaliteit van de lichtmuur verbeteren en de milieu-impact reduceren. Daarom ondertekende de club een overeenkomst met Philips om de huidige verlichting te vervangen met 380.000 LED-lampen. Het LED-systeem is volgens Philips 60 procent efficiënter en vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 360 ton per jaar.

De deal is een voorbeeld van de nieuwste ontwikkelingen in de LED-verlichtingsector, die algemeen wordt geprezen als kosteneffectiever en vooral milieuvriendelijker dan conventionele verlichtingssystemen. Er zijn nog geen financiële gegevens over de overeenkomst naar buiten gebracht.

Naast de energiebesparing biedt de scherm de club nog een voordeel. Bayern kan op het nieuwe systeem bewegende animaties vertonen. Het kleurenpalet is veel omvangrijker. “Het gaat om een uitbreiding van 3 miljoen naar 16 miljoen kleuren", zegt Roger Karner, hoofd verlichting bij Philips op de website van de Allianz Arena. “Er zijn genoeg lichtscenario’s mogelijk om voor de fans een unieke sfeer te creëren.”

 Bron: Business Green, Allianz Arena | Foto: Manuel Núñez Salinas via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie