Nederland bungelt weer onderaan met duurzame energie

Nederland bungelt weer onderaan met duurzame energie

26-05-2014 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland staat achteraan in Europa als het gaat om duurzame energie. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Vorige week maakten cijfers van het CBS al duidelijk dat het aandeel hernieuwbare energie voor Nederland in 2013 niet verder is toegenomen. Ten opzichte van 2012 hebben we een minieme stijging van 0,02 procentpunt gerealiseerd tot een totaal van 4,5 procent.

Daarmee loopt Nederland niet alleen achter op de eigen doelstelling voor 2020, ook vergeleken met de rest van Europa doen we het slecht. Cijfers over 2012 van het Europese statistiekbureau Eurostat tonen dat alleen Malta (1,4 procent), Luxemburg (3,1 procent) en Groot-Brittannië (4,2 procent) een lager aandeel hebben.

Deze landen hebben samen met Nederland een informele waarschuwing gekregen dat de doelen gemist dreigen te worden.

Europese Unie

Eurostat laat weten dat de EU als geheel al 14,1 procent duurzame energie opwekt, met als doel 20 procent in 2020. Er zijn echter flinke verschillen tussen de lidstaten. Zweden produceerde in 2012 al meer dan de helft van haar energie duurzaam. Letland (35,8 procent), Finland (34,3 procent) en Oostenrijk (32,1 procent) behoren ook tot de koplopers.

Groot-Brittannië zegt op koers te liggen voor 5,4 procent voor 2013/2014. Dat moet dan vooral van windenergie komen: het land bouwde in 2013 nog 1,8 gigawatt aan windenergie bij, maar stopt met subsidie voor grote zonneparken. Voorspeld wordt dat er 11 gigawatt aan Britse offshore windenergie bij komt voor 2020.

Bron: Clickgreen, Eurostat | Foto: FaceMePLS via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie