Koning houdt pleidooi voor duurzame energie

Koning houdt pleidooi voor duurzame energie

27-05-2014 12:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn werkbezoek aan Duitsland een pleidooi gehouden voor de toegang tot hernieuwbare energie. Nu en in de toekomst heeft dat topprioriteit.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn op werkbezoek in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Willem-Alexander noemde de toegang tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie nu en in de toekomst een topprioriteit, waarbij Nederland en Duitsland elkaar hard nodig hebben. Hij zei dat aan het begin van het bezoek aan Nedersaksen, tijdens een seminar aan de Universiteit Oldenburg over hernieuwbare energie.

Volgens de koning is het zonnestroomvermogen dat nu al in Duitsland draait, per inwoner 20 keer zo groot als in Nederland. Een kwart van de totale elektriciteitsvoorziening in Duitsland is duurzaam. Stroomgebruikers worden steeds meer stroomproductenten, aldus Willem-Alexander. Maar het is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren met een overschot aan zonnestroom op zomerse dagen, of met een tekort aan elektriciteit op windstille dagen.

 

Samenwerken

 

Nederland en Duitsland moeten elk hun sterke punten inzetten voor een toekomst waarin netbeheer en energieopslag zo slim in elkaar zitten dat er overal altijd betaalbare stroom is, vindt de koning. Bij het seminar waren enkele tientallen Nederlandse en Duitse experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven aanwezig.

Het werkbezoek van het koninklijk paar is bedoeld om de handelsrelaties en de samenwerking tussen Nederland en Duitsland te bevorderen, onder meer op het gebied van duurzame energie, creatieve industrie, arbeidsmarkt en innovatie.

Bron: ANP/BzzR | Foto: Claus Ableiter

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie