Mini-windmolen krijgt facelift

Mini-windmolen krijgt facelift

27-05-2014 11:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Rotterdamse start-up The Archimedes BV presenteert dinsdag de Liam F1 Urban Wind Turbine, ’s werelds eerste wokkelwindturbine. 

De uitvinders noemen het ontwerp van de windturbine revolutionair. De wokkelvorm maakt de molen vrijwel geruisloos en geeft meer opbrengst door het grote bladoppervlak, zegt ontwerper Richard Ruijtenbeek tegen de NOS.

De ontwerpers werkten tien jaar lang aan de vernieuwde molen. Eerst in het eigen tuinhuisje, daarna in het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen en het onderwijs- en innovatieplatform RDM Campus.

De ontwikkelaars haalden inspiratie uit de Griekse oudheid en de natuur. De vorm van het gedraaide blad zou zelfs zijn gebaseerd op wiskundige theorieën van Archimedes.

 

Sexy

 

Toch is de molen vooral een hebbedingetje. Hoewel de kosten beperkt blijven tot zo’n € 4.000 en de efficiëntie hoger is dan bij gangbare propellorwindmolens, duurt het toch nog zo’n 8 tot 15 jaar voordat de oorspronkelijke aanschaf is terugverdiend. Ontwerper Richard Hutten gaat de molens ‘sexy’ maken door ze in verschillende kleuren te verkopen, inclusief goud-look voor rijke oliesjeiks in het Midden-Oosten.

De officiële presentatie is weliswaar dinsdag, maar de turbine is inmiddels al meer dan 7.000 keer verkocht in 14 landen. Het bedrijf verwacht bezoekers uit 40 verschillende landen bij de presentatie.

Bron: Kassa Groen 05-02-2013, De Telegraaf, NOS | Foto: Michel van Nederveen voor De Archimedes BV (met toestemming gebruikt)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie