Ecofys legt warmtebronnen langs de meetlat

Ecofys legt warmtebronnen langs de meetlat

28-05-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Adviesbureau Ecofys heeft de warmteladder ontworpen, een vergelijkingsinstrument voor warmteleveranciers. Die zijn enthousiast over de mogelijkheden.

De warmteladder van het internationale duurzaamheidsadviesbureau Ecofys is een instrument waarmee aanbieders van warmte verschillende bronnen kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld op het gebied van CO2-uitstoot, rendement, prijs en leveringszekerheid.

De warmteladder beoordeelt al deze aspecten afzonderlijk en maakt de voor- en nadelen van de warmtebron inzichtelijk. Zo kan het vanuit milieuoogpunt gunstig zijn te kiezen voor industriële restwarmte, maar de levering is onzeker en de prijsgevoeligheid groot. Het instrument is niet alleen interessant voor de leverancier. De ladder laat ook zien hoe warmtevoorzieningen nog duurzamer kunnen worden gemaakt, zegt Kees van der Leun, hoofd marketing bij Ecofys.

Een belangrijke aanleiding voor de ladder was het akkoord over de Green Deal. Verschillende Nederlandse instanties sloten daarover eerder dit jaar een overeenkomst. In de Green Deal is een toegankelijke en bruikbare lijst emissiefactoren vastgelegd. Het meetinstrument van Ecofys is daarop een aanvulling.

Hulpmiddel

De ladder is een welkom hulpmiddel, vindt Herman Exalto, directeur van warmteleverancier Eneco Warmte en Koude. “De warmteladder helpt ons bij het realiseren van een duurzame, betaalbare en betrouwbare warmtelevering aan onze klanten.”

Alle mogelijke warmtebronnen zijn door Ecofys langs de meetlat gelegd, van gas- en kolencentrales via warmtekracht op biomassa tot afvalenergiecentrales.

Bron: Ecofys | Foto: Upupa4me via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie