Btw-fout zonnestroom is dure grap

Btw-fout zonnestroom is dure grap

30-05-2014 16:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duizenden eigenaren van zonnepanelen krijgen een hoge naheffing en een boete voor niet afgedragen btw. Volgens de Belastingdienst hebben zij geen btw afgedragen over teruggeleverde zonnestroom.

De naheffing van de Belastingdienst bedraagt €5000, plus een boete van €161. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Zo'n 36.000 Nederlandse eigenaren van zonnepanelen hebben zich in 2013 als btw-ondernemer gemeld bij de Belastingdienst.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat zij de btw voor de aanschaf en installatie mogen terugvragen. Dat levert soms meer dan €1000 op. De voorwaarde is wel dat zij btw afdragen voor de zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het net.

Om de administratieve rompslomp te beperken, kan de fiscus een zogeheten 'ontheffing van administratieve verplichtingen' verlenen. Meestal is die bedoeld voor particulieren of bedrijven die slechts enkele panelen op het dak hebben liggen. Zij vallen onder de zogeheten kleine ondernemersregeling, en krijgen de betaalde btw weer terug. Ongeveer 14.000 mensen komen daarvoor in aanmerking. De rest moet volgens de fiscus gewoon aangifte doen. Zo'n 3000 leveranciers zijn dat vergeten.

Naheffing

"Wie het niet met de naheffing eens is, moet maar bezwaar maken", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst in een interview met de krant. Volgens enkele gedupeerden is de dienst zelf in gebreke gebleven. Zeker tien mensen zouden btw hebben teruggekregen voor de zonne-installatie en een ontheffing hebben ontvangen. Toch lag er ook bij hen een naheffing en een boete in de bus. Zij moeten het verschuldigde bedrag binnen enkele weken terugbetalen.

Het is nog onduidelijk of de Belastingdienst een regeling treft voor btw-ondernemers die het geld niet hebben.

Bron: Dagblad van het Noorden | Foto: Bic

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie