Geen toekomst voor zonnespiegels tegen klimaatverandering

Geen toekomst voor zonnespiegels tegen klimaatverandering

03-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het antwoord op klimaatverandering ligt niet in kunstmatige wolken en zonnespiegels buiten de dampkring.

Dat blijkt uit een onderzoek naar ‘geo-engineering’, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Ecology and the Environment.

In het tijdschrift verschijnt deze maand een artikel dat onderzoekt welke methodes er het best in slagen de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. De onderzoekers van vijf verschillende Amerikaanse universiteiten, waaronder de University of Los Angeles, keken daarbij naar technische, economische, ecologische en ethische aspecten van verschillende strategieën het klimaat te veranderen. Ook werd rekening gehouden met de reacties van de gemeenschap die geo-engineering kan opwekken.

Geo-engineering

Geo-engineering is het doelbewust, op grote schaal beïnvloeden van het aardse klimaat. Zo onderzochten de wetenschappers het effect van grote zonnereflectoren buiten de dampkring en artificiële wolken op de opwarming van de aarde. Overige mogelijkheden die centraal staan in het artikel zijn het verminderen van CO2-emissie, het vastleggen van koolstof met biologische middelen op het land en in de oceaan, en het opslaan van CO2 in vloeibare vorm onder de grond.

De wetenschappers concluderen dat het verminderen van de CO2-emissies in alle gevallen de beste optie is. Toch moeten de andere opties niet uitgevlakt worden. Het opslaan van CO2 verdient bijvoorbeeld volgens de onderzoekers verdere ontwikkeling en onderzoek.

Bron: esajournals.org en phys.org | Foto: Sirqitous via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie