Biomassa: te vaak verbrand, te weinig hergebruikt

Biomassa: te vaak verbrand, te weinig hergebruikt

05-06-2014 07:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Subsidiebeleid zorgt er in Nederland voor dat biomassa steeds vaker verbrand wordt voor het opwekken van duurzame energie, terwijl hergebruik de duurzamere optie is.

Dit blijkt uit het rapport 'Biomassa als grondstof of als brandstof', een initiatief van Greenpeace Nederland, IUCN NL, het Wereld Natuur Fonds en Natuur & Milieu.

De milieuorganisaties pleiten er voor dat biomassa vaker wordt hergebruikt, in plaats van verbrand. Het verbranden van bruikbaar biomassa-afval stoot veel CO2 uit en brengt de haalbaarheid van recyclingdoelen die de Nederlandse regering stelde in gevaar.

Het probleem zit hem volgens het rapport in het Nederlandse subsidiebeleid, dat verbranding van biomassa in zogeheten bio-energiecentrales stimuleert. Deze vorm van bio-energieproductie maakt zo’n 14 procent uit van de huidige hernieuwbare energieproductie in Nederland.

Energie

Vooral afvalhout, snoeihout en aardappelschillen worden volgens de onderzoekers te vaak verbrand. Afvalhout werd voorheen gebruikt voor de productie van spaanplaat, maar verdwijnt nu in bio-energiecentrales. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij dit proces staat gelijk aan de verbranding van fossiele brandstoffen.

Van snoeihout werd compost gemaakt, maar dit wordt steeds vaker gebruikt om hernieuwbare energie op te wekken. Daarom wordt veen geïmporteerd, dat schadelijk is voor natuur en klimaat. Ook voor de productie van veevoer worden aardappelschillen steeds vaker vervangen met Zuid-Amerikaanse soja, wat leidt tot ontbossing in het Amazonegebied.

Greenpeace

Volgens Greenpeace wegen de voordelen niet op tegen de nadelen voor het klimaat. “Het verbranden van goed bruikbaar afval is een schijnoplossing. Steek die subsidies gewoon in écht duurzame energieproductie”, aldus Willem Wiskerke van Greenpeace op de website van Agro & Chemie.

Bron: Agro & Chemie | Foto:  Kaktuslampan via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie