VS onderzoeken importheffing op Chinese zonnepanelen

VS onderzoeken importheffing op Chinese zonnepanelen

05-06-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft besloten een voorlopige importheffing in te voeren op Chinese onderdelen voor zonnepanelen.

Op 18 augustus beslist de Amerikaanse overheid definitief over de zonnepanelenheffing. Tot die tijd zal de douanedienst vanaf eind juni borgsommen innen over de Chinese goederen.

De heffingen variëren van 18,56 procent tot 35,21 procent op producten van respectievelijk Changzhou Trina Solar Energy en Wuxi Suntech Power. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse Solar World.

Maas in de wet

De VS kenden al een soortgelijke regeling: sinds 2012 heft de Amerikaanse overheid invoertarieven op Chinese zonnecellen. Deze heffing weten de Chinese producenten echter gemakkelijk te ontwijken door de cellen ergens anders te laten fabriceren, zoals in Taiwan. Daaraan wil de Amerikaanse regering nu een einde maken.

Protest

Het Chinese ministerie van Economische Zaken is niet blij met de ontwikkelingen en zegt in een eerste reactie tegen Bloomberg dat de maatregel “de problemen in de Amerikaanse zonne-industrie niet zullen oplossen.” Het ministerie raadt de VS aan zo snel mogelijk te stoppen met de importheffing.

Ook Sebastian Liu, investor relations director van JinkoSolar Holding, noemt de maatregel onverstandig. “De heffing schaadt niet alleen de Chinese producenten, ook het concurrentiepositie van Amerikaanse zonne-energie leidt eronder, aangezien de kosten om de energie op te wekken zullen stijgen.”

Bron: Bloomberg | Foto: Paul Simpson via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie