Energiezuinige kas wint innovatieve tuinbouwprijs

Energiezuinige kas wint innovatieve tuinbouwprijs

13-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Technokas en Duijvestijn Tomaten hebben met hun concept ID-kas de GreenTech Innovation Award gewonnen. Dat is een internationale prijs voor innovaties in de tuinbouw.

De Nederlandse partijen ontwikkelden een energiezuinige kas die met speciaal dubbelglas fors op energie bespaart. “Het probleem is dat gewoon dubbelgas 20 procent minder licht doorlaat”, zegt Frank Kempkes van Wageningen UR Glastuinbouw op de website van Agro & Chemie.

De universiteit ontwikkelde de Venlow Energykas in Bleijswijk, een proefopstelling waarin verschillende soorten glas en hun lichtdoorlatendheid zijn onderzocht. Met behulp van het simulatiemodel KASPRO berekenden de onderzoekers verder de energie- en CO2-huishouding.

Jaren van onderzoek en uitproberen resulteerde in de ID-kas in Pijnacker. Een duurzame tomatenkas met dubbelglas voorzien van een anti-reflectorcoating. Dat bespaart tot zo’n 60 procent op de stookkosten. Bovendien verbruikt de kas minder water en maakt gebruik van restwarmte. Opvallend genoeg laat het behandelde dubbelglas van de ID-kas zelfs meer licht door.

Technokas uit De Lier en Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker wonnen met hun energiezuinige kas de Greentech Innovation award in de categorie Techniek en tevens het algemeen klassement. Greentech is een internationaal platform voor de tuinbouwsector.

 

Waterteelt

 

In de categorie Productie won het Nederlandse teeltsysteem Futagrow van Metazet en Formflex. Ook bij dit innovatieve project was de Wageningen Universiteit nauw betrokken.

Futagrow is een duurzaam teeltsysteem, waarbij het gewas niet in steenwol groeit maar in stromend water. De teelt is kortdurend en intensief. Het voordeel voor de teler is dat hij snel kan schakelen tussen verschillende rassen en daardoor inspelen op de marktvraag.

Alle afvalstromen zijn bio-based en de techniek maakt efficiënter gebruik van voedingsstoffen, water en licht. Waterteelt is daarnaast energie-efficiënt en stoot zo’n 20 procent minder CO2 uit. De vervuilende productie en verwerking van steenwol is niet meer nodig.

Bekijk hier het filmpje over de bouw van de ID-kas:

 

Bron: Agro & Chemie | Foto: Eddy van 300 via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie