Twee op de drie Nederlanders steunen windmolens

Twee op de drie Nederlanders steunen windmolens

16-06-2014 11:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlanders staan positief tegenover de bouw van meer windmolens. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.

Zo’n 63 procent van de ondervraagden is voor de bouw van meer windmolens. Een nog grotere groep van 69 procent vindt windenergie een onmisbaar onderdeel bij de omschakeling naar hernieuwbare energie.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Natuur en Milieu en de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), de brancheorganisatie van de windenergiesector. Motivaction hield hiervoor een steekproef onder 727 Nederlanders. De gegevens zijn bekend gemaakt ter gelegenheid van Global Wind Day, waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor meer windenergie om de afhankelijkheid op  fossiele brandstoffen te verminderen.

 

Hernieuwbare energie

 

Slechts 15 procent van de ondervraagden noemt windmolens in hun top 3 van meest bezwaarlijke infrastructurele projecten in de omgeving. Over het totale aanbod van energie zetten Nederlanders windenergie wel op een tweede plaats.

Nederlanders zien vooral toekomst in zonne-energie (83 procent), windenergie (76 procent) en waterkracht (59 procent). Kolen (2 procent) en kernenergie (11 procent) hebben daarentegen weinig draagvlak. Opvallend genoeg vindt 93 procent van de ondervraagden dat Nederland minder afhankelijk moet worden van energie uit het buitenland.

 

Campagne

 

Recent startte Natuur en Milieu de campagne 'Die molens draaien ook voor jou'. Dit is een initiatief in samenwerking met bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij windenergie, zoals Eneco, ASN Bank en Nuon. De initiatiefnemers willen met de campagne benadrukken dat windenergie onmisbaar is voor de toekomstige energievoorziening van Nederland.

Olof van der Gaag, directeur Campagnes van Natuur & Milieu is blij met de uitkomst. “Deze uitkomsten zijn een enorme steun voor de uitvoering van het Nationaal Energieakkoord”, zei hij in het radioprogramma Vroege Vogels. “Opvallend is dat mensen die in de buurt van een windmolen wonen evenveel steun uitspreken voor windmolens als mensen die verder weg wonen.”

Bron: Motivaction | Foto: Beverly Goodwin via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie