Onderzoek power-to-gas krijgt 2 mln subsidie

Onderzoek power-to-gas krijgt 2 mln subsidie

18-06-2014 07:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De energiebehoefte in Nederland verschuift van gas naar elektriciteit, maar elektriciteit is moeilijk op te slaan en duur in transport. De kennis ontbreekt nog om dit goed en vooral goedkoop te doen. 

De technologiestichting STW financiert drie projecten om het onderzoek naar de omzetting van elektriciteit naar gas te stimuleren. Netwerkbedrijf Alliander draagt 500.000 euro bij, op een totaal bedrag van € 2,1 mln.

Met hernieuwbare energie, afkomstig van windmolenparken en zonnecentrales, zijn CO2 en water om te zetten in waterstof of methaan. Dat zijn gassen die goedkoop over grote afstanden kunnen worden vervoerd. De power-to-gas-fabriek in Noord-Nederland waarin verschillende partijen investeren, speelt al in op die toekomstige behoefte.

Voordelen

Alliander verwacht dat in Nederland de gasbehoefte rond 2020 sterk is teruggelopen. Dat betekent een capaciteitsoverschot voor de bestaande gas- en elektra-infrastructuur. Volgens de netwerkbeheerder is die zonder aanpassingen geschikt voor transport van het nieuwe gas dat is gewonnen uit elektriciteit.

Theoretisch gezien liggen de voordelen voor de hand. Transport van gas is zeven keer goedkoper dan dat van elektriciteit. "Als we de stroom van een zonnepanelenveld in de Sahara naar Europa willen transporteren, is alleen al voor de kabels een kabelgoot van twee kilometer breed nodig" zegt onderzoeker Harry van Breen van Alliander. "Voor gas zijn twee pijpen, aansluitend op de bestaande infrastructuur, voldoende."

Opschalen

Doel van het programma dat Alliander en STW financieren, is verder onderzoek naar technologie voor het splitsen van CO2 in koolmonoxide en zuurstof. Daarmee kunnen gasvormige en vloeibare CO2-neutrale brandstoffen worden gemaakt.

Bij het energie-instituut Differ komt een proefopstelling voor praktijktests. Onderzoekers kijken naar de voorwaarden om power-to-gas tot een succes te maken. Zij willen vooral meer weten over de omzetsnelheid, de kosten en grootschalige inzetbaarheid. Daarna is het mogelijk om snel naar een praktijkmodel op te schalen.

Bron: Differ, technologiestichting STW, Engineers Online | Foto: Guam, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie