Energiesector kwetsbaar voor klimaatverandering

Energiesector kwetsbaar voor klimaatverandering

19-06-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiecentrales zullen zwaar te lijden krijgen onder de gevolgen van klimaatverandering. Dat staat in een rapport van het World Energy Council (WEC).

Het WEC deed in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en de European Climate Foundation onderzoek naar de gevolgen op de wereldwijde energiesector. De bevindingen staan in het rapport Climate Change: Implications for the Energy Sector.

Overstromingen

Het rapport stelt dat extreme weersomstandigheden steeds vaker zullen voorkomen door de opwarming van de aarde. Alle typen energiecentrales krijgen hier last van, maar kerncentrales in het bijzonder. Volgens het onderzoek kunnen extreme weersomstandigheden de veiligheidssystemen van de centrales in gevaar brengen.

De waarschuwingen gelden ook voor de steenkoolindustrie. Open mijnen zijn gevoelig voor overstromingen en aardverschuivingen. Op zee zijn boorplatformen kwetsbare doelwitten voor cyclonen.

Op regionaal niveau kan een afname van regenval in combinatie met de opwarming van de aarde zorgen voor een groter waterverlies in rivieren. Dat is levert problemen op voor de stuwmeren van waterkrachtcentrales. Zo voorspelt het rapport dat de Zambezirivier in Afrika in 2050 zo'n 35 procent minder energie oplevert.

Hernieuwbare bronnen

Ook de hernieuwbare energiebronnen blijven niet schadevrij. Toenemende bewolking belemmert de opbrengst van zonnepanelen, terwijl hevige stormen de windmolens minder effectief maken. Ze staan immers stil of kunnen kapot waaien.

Klimaatverandering heeft veel invloed op de productie en beschikbaarheid van biomassa. Hoewel een zachter klimaat niet per se onwenselijk is, is het volgens het rapport ‘waarschijnlijker dat de landbouwproductie in tropische gebieden in 2050 met 5 procent is afgenomen.’

De onderzoekers zien trouwen ook voordelen van klimaatverandering. Verborgen olie- en gasvelden onder de Noordpool komen bloot te liggen, wat voor meer inkomsten zorgt.

Bron: World Energy Council | Foto: NASA Goddard

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie