CO2-uitstoot in duurzaam Duitsland stijgt

CO2-uitstoot in duurzaam Duitsland stijgt

24-06-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Dat de kosten van de duurzame Duitse Energiewende hoog zijn was bekend. Maar met een stijging in CO2-uitstoot rijzen ook twijfels over de effectiviteit.

De CO2-uitstoot in Duitsland steeg in 2013 met 2,0 procent. En dat terwijl de hoeveelheid duurzame energie vorig jaar steeg met 3,4 procent. Het zijn tegenstrijdige signalen. Critici waren snel ter plaatse om vraagtekens bij het Duitse energiebeleid te zetten.

De belangrijkste oorzaak van de emissiestijging is echter het besluit van bondskanselier Merkel om voor 2022 alle kerncentrales in Duitsland te sluiten. Het gat dat hierdoor ontstaat wordt slechts gedeeltelijk opgevangen door duurzame energiebronnen. Mede vanwege de extreem lage prijs van het ETS-aandeel is steenkool vooralsnog het aantrekkelijkste alternatief.

 

Kanttekening

 

Alhoewel de stijging van de emissie van CO2 afgelopen jaar inderdaad 2,0 procent bedroeg in Duitsland, is een kleine kanttekening op zijn plaats. Dat cijfer verscheen in een rapport van Eurostat, het statistisch onderzoeksorgaan van de Europese Unie, dat de totale CO2-uitstoot van alle lidstaten met elkaar vergeleek.

Nu is het zo dat Duitsland veel elektriciteit exporteert, vooral naar Nederland. Terwijl Duitsland zelf niet de gebruiker is van zijn geëxporteerde energie, kwam in dit rapport de uitstoot die bij de productie kwam kijken toch op het conto van Duitsland te staan. Aangezien de energie-export van Duitsland de afgelopen jaren sterk is toegenomen, kan het cijfer een vertekend beeld schetsen.

 

Europese klimaatdoelen

 

De ontwikkelingen kunnen de klimaatonderhandelingen van 2015 in Parijs negatief beïnvloeden. De grootste economie van Europa heeft altijd een voorbeeldfunctie bekleed op het gebied van duurzaamheid. Nu blijkt dat zelfs een ontwikkeld land nog lustig doorgaat met het verbranden van steenkool, is het de vraag of de te stellen klimaatdoelen even ambitieus zullen zijn als voorheen.

Bron: Bloomberg | Foto: dé.wé via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie