Twee Duitse deelstaten 100 procent groen

Twee Duitse deelstaten 100 procent groen

27-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nadat Mecklenburg-Vorpommern dat doel al bereikte, verwacht ook Sleeswijk-Holstein de interne elektriciteitsvraag dit jaar volledig te dekken uit hernieuwbare bronnen. Beide deelstaten liggen in het uiterste, winderige, noorden van Duitsland aan de Oostzee.

Het grootste deel van de energieproductie in Sleeswijk-Holstein is afkomstig van windmolenparken op zee. De meest noordelijke en kleinste deelstaat van Duitsland haalde acht jaar geleden nog slechts 30 procent van de energiebehoefte uit wind. Sindsdien is de sector enorm gegroeid. In Sleeswijk-Holstein werken zo'n 7000 mensen in een van de 200 bedrijven in de windenergiesector. Windturbinebouwer Vestas heeft er onder andere enkele productiefaciliteiten staan.

Op termijn wil Sleeswijk-Holstein drie keer zoveel groene stroom produceren als wordt verbruikt. Als die doelstelling is bereikt, levert de regio 8 procent van de totale Duitse elektriciteitsbehoefte. De Duitse Windenergie Associatie schat de offshore windcapaciteit tegen 2030 op 25.000 megawatt. De capaciteit op land loopt de komende jaren op tot 6000 megawatt.

Toch doorbreekt Sleeswijk-Holstein niet als eerste de magische grens. Dit record is in handen van oosterbuur Mecklenburg-Vorpommern. In maart dit jaar maakte de deelstaat bekend dat de vraag naar en de productie van groene stroom in 2013 voor het eerst in balans was. Inmiddels wint de regio 120 procent van zijn energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen. Mecklenburg-Vorpommern heeft wel minder inwoners, zo'n 1,6 miljoen. In Sleeswijk-Holstein wonen ongeveer 2,8 miljoen mensen.

Bron: CleanTechnica, Inhabitat | Foto: Kim Hansen, via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie