Obama: tweederde olie moet in de grond blijven

Obama: tweederde olie moet in de grond blijven

02-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse president Barack Obama erkent dat tweederde van alle fossiele brandstofvoorraden in de grond moet blijven. Als dat niet gebeurt, zijn de gevolgen enorm

In een recent interview met de Amerikaanse zender Showtime zei Obama dat de wereld niet alle fossiele brandstoffen kan gebruiken voor zijn energievoorziening. “We’re not going to be able to burn it all", zei Obama letterlijk in een lang interview met journalist Thomas L. Friedman. "Als we alle fossiele brandstoffen verbranden die nu nog in de grond zitten, wordt de aarde te warm. De gevolgen zullen verschrikkelijk zijn."

 

Limiet

 

Obama antwoordde op de vraag of hij het standpunt onderschrijft dat tot 2050 niet meer dan een derde van de bekende voorraden mag worden benut. Die limiet is afkomstig van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Alleen dan is de doelstelling haalbaar van een gemiddelde wereldwijde opwarming van 2 graden Celsius. Behalve bij grootschalige CO2-afvang en -opslag is dat het maximum dat de wereld zich kan veroorloven.

"We kunnen niet zomaar een schakelaar omgooien en helemaal geen fossiele energie meer gebruiken", zei Obama. "We moeten die tijd goed gebruiken om fossiele brandstoffen uit te faseren en te vervangen door hernieuwbare energiebronnen die geen CO2 uitstoten."

 

Risico's

 

Diverse onderzoeksbureaus waarschuwen al langer voor de gevolgen van de CO2-bubbel. Bedrijven en financiële instellingen investeren in oliemaatschappijen op basis van toekomstige rendementen uit bekende fossiele brandstofvoorraden. Toch lijkt niemand zich nog echt bewust van de consequenties, schrijft de website Bloomberg naar aanleiding van het uitspraken van Obama.

Volgens Bloomberg loopt de schade voor zowel oliemaatschappijen als investeerders op tot  € 28.000 mrd als tweederde van de voorraden in de grond blijft. In Nederland zijn het vooral de pensioenfondsen die daaraan blootstaan. Oliemaatschappijen ExxonMobile en Shell ontkennen echter dat er sprake is van een luchtbel. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei recent dat de risico's meevallen.

 

Klimaatplan

 

Obama sloot verder niet uit de uitstoot van CO2 te gaan belasten. Hij vergeleek de situatie met de Amerikaanse wetgeving voor andere schadelijke emissies. "Bedrijven mogen zelf een oplossing bedenken, maar ze mogen niet op dezelfde voet doorgaan en anderen ervoor laten betalen."

De Amerikaanse president onthulde vorige maand zijn klimaatplannen voor de komende jaren. Daarin legt hij vooral de nadruk op CO2-normen voor nieuwe en bestaande elektriciteitscentrales, en de promotie en verspreiding van schone technologie.

Bron: Bloomberg, Slate Magazine, Blue and Green Tomorrow | Foto: The White House

 

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie