Europa zet stappen naar circulaire economie

Europa zet stappen naar circulaire economie

03-07-2014 12:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als het aan de Europese Commissie ligt, transformeert Europa zich tot een circulaire economie. Groene energie en recycling voeren binnen vijftien jaar de boventoon.

Het restafval van de 500 miljoen EU-burgers wordt in 2030 voor 70 procent gerecycled. Voor verpakkingsafval is dat zelfs 80 procent. Wat recyclebaar is, mag tegen 2025 niet meer naar de vuilstort. Die ambitieuze voorstellen zijn woensdag gepresenteerd door de Europese Commissie.

De nieuwe economie moet de Unie 580.000 banen opleveren. Ook vergroot een kringloopeconomie de concurrentiepositie van Europa in de rest van de wereld, zegt eurocommissaris Janez Potocnik voor Milieu. “Als wij willen concurreren, moeten we het maximum uit onze grondstoffen halen. Dat betekent recyclen in plaats van afval dumpen.”

Efficiënter gebruik van grondstoffen levert Europa een winst op van zo’n € 600 mrd per jaar, terwijl de CO2-uitstoot juist met twee tot vier procent afneemt. De Europese Commissie stelt diverse maatregelen voor om dit voor elkaar te krijgen: onder andere aangescherpte regulering, omvorming van de arbeidsmarkt en stimuleringsmaatregelen.

 

Verschillen

 

Milieuorganisaties noemen de voorstellen een stap in de goede richting, maar het kan volgens hen nog ambitieuzer. Milieudefensie pleit bijvoorbeeld voor strengere regulering op de levensduur van producten en een statiegeldsysteem op elektronica.

Binnen de EU bestaan enorme verschillen op het gebied van afvalverwerking. Duitsland is koploper met 47 procent recycling in 2012. Roemenië stort daarentegen maar liefst 99 procent van zijn afval op de vuilnisbelt. Nederland stort vrijwel geen afval, en verbrandt het niet-recyclebare deel in afvalenergiecentrales.

De Nederlandse regering kondigde onlangs aan het verbranden van afval ook te gaan belasten als aanvulling voor de belasting op afvalstort. Dit zou eerlijker zijn voor bedrijven en gemeenten die meer recyclen. De afvalindustrie deelt die mening echter niet, en vreest dat de kosten zullen stijgen.

Bron: Nuzakelijk, Reuters | Foto: FaceMePLS via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie