India aast op grootste drijvende zonnecentrale

India aast op grootste drijvende zonnecentrale

04-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

India wil de grootste drijvende zonnecentrale ter wereld bouwen. Het zonne-eiland met een vermogen van 50 megawatt komt te liggen in de zuidelijke staat Kerala.

Het project is een samenwerkingsverband tussen de Indiase National Hydro Power Corporation en het Renewable Energy College. Dit onderzoeksinstituut voor hernieuwbare energie levert de kennis en technische ondersteuning. De kosten worden geraamd op $64 tot 72 mln. Ook in andere delen van India is belangstelling voor dit project.

Een eerste proefeiland met een vermogen van 1 megawatt wordt later dit jaar gebouwd in een meer bij Kolkata, het vroegere Calcutta. De zonnepanelen liggen op drijvende, stevig verankerde platforms. Volgens de ontwerpers is het bijna onmogelijk dat de vlotten omslaan.

Goedkoper

Een zonne-eiland is volgens projectontwikkelaars goedkoper dan een park op land. Een bedrijf hoeft geen grond te kopen of te huren, en het bouwrijp maken van een meer is eenvoudiger. Bijkomend voordeel is dat het drijvende eiland ervoor zorgt dat er minder water uit het meer verdampt. In het droge klimaat betekent dat veel waterbesparing. Volgens de onderzoekers is er geen gevaar voor de flora en fauna.

De opbrengst van de panelen is volgens de berekeningen hoger. Dat voordeel kan oplopen tot 16 procent. Tijdens de hete zomers in Kerala warmt de grond rond de zonneparken te veel op en verliezen ze rendement. Zonnepanelen boven water hebben daar nauwelijks last van.

Als het Indiase zonneproject van 50 megawatt wordt gerealiseerd, verdrijft het zijn Japanse tegenhanger wat betreft grootte van de eerste plaats. De Japanse eiland telt 4500 panelen met een vermogen van 1,2 megawatt.

Bron: The Economic Times, CleanTechnica | Foto: NHPC

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie