‘Nutsbedrijven nutteloos zonder focus op decentrale opwekking’

‘Nutsbedrijven nutteloos zonder focus op decentrale opwekking’

08-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiebedrijven die zich niet voorbereiden op decentrale, duurzame opwekking maken zichzelf overbodig.

Dat is een van de vijf lessen uit een recent onderzoek van BearingPoint, een internationaal adviesbureau. In het rapport beschrijven de auteurs vijf eigenschappen die de succesvolle energiebedrijven van 2030 bezitten.

Een van die eigenschappen is de mogelijkheid om met kleine, lokale energienetwerken om te gaan. “Het tempo van verandering versnelt in de utiliteitssector, een kapitaalintensieve industrie waar projecten van oudsher decennia doorlooptijd hadden,” aldus Roberta Bigliani, een van de coauteurs van het rapport. “Door deregulering, gedistribueerde energieproductie en nieuwe toetreders tot de markt vanuit de IT en telecom, hebben nutsbedrijven te maken met volledig nieuwe verwachtingen.”

Cruciaal daarbij gaat zijn dat energiebedrijven en netbeheerders om kunnen gaan met flexibele vraag én aanbod van stroom. Duurzame bronnen als zon en wind zijn intrinsiek variabel.

 

Overige competenties

 

De conclusies van het onderzoek rusten op een enquête en interviews met meer dan 50 nutsbedrijven in zeven landen.

De overige vier competenties die BearingPoint van belang acht zijn de toenemende rol van Big Data, virtuele energieproductie, een horizontale en open organisatiestructuur, en tot slot klantbetrokkenheid.

Bron: Consultancy.nl | Foto: Ram Joshi via Flickr.com

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie