Haven Vlissingen stapt in restwarmte

Haven Vlissingen stapt in restwarmte

08-07-2014 12:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de haven van Vlissingen gaan verschillende bedrijven de restwarmte van Zeeland Refinery opnieuw gebruiken. De raffinaderij levert zoveel, dat de gasgestookte boilers minder nodig zijn.

De restwarmte van de Zeeland Refinery heeft een temperatuur van 130 graden Celsius. Het hete water komt via pijpleidingen terecht bij Martens Cleaning. Dit bedrijf gebruikt die warmte onder meer om ingeleverde, afgewerkte olie te verwerken tot schone stookolie. De opslag- en verwerkingsfaciliteit voor radio-actief afval van Covra gebruikt zijn deel voor klimaatbeheersing in de opslagplaatsen. Aan het einde van de kringloop komt het water, dat inmiddels is afgekoeld tot 70 graden, terug bij de raffinaderij als koelwater.

Op termijn kunnen Martens en Covra het gebruik van gasgestookte boilers verminderen. Naast besparingen op brandstofverbruik betekent dit een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Alle partijen hebben een overeenkomst getekend die een langlopende levering en afname van restwarmte garandeert.

Voor de realisering en de exploitatie van de restwarmtekoppeling is een apart bedrijf opgericht. In Sloewarmte BV participeren Zeeland Seaports, Evides Industriewater en Martens Cleaning. Het project in het Sloegebied is een van de drie initiatieven rond restwarmte in de Green Deal Zeeland tussen de provincie Zeeland, Zeeland Seaports en het ministerie van Economische Zaken. De overheid draagt €1,5 mln bij aan het project.

In de loop van dit jaar volgt een tweede Green Deal rond restwarmte in het havengebied van Terneuzen.

Bron: Zeeland Seaports, Energienieuws | Foto: Zeeland Seaports

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie