BBC doet klimaatsceptici in de ban

BBC doet klimaatsceptici in de ban

09-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Britse publieke omroep BBC mag voor zijn wetenschapsprogramma's geen klimaatsceptici en andere mensen met 'marginale ideeën' meer uitnodigen. Het nastreven van gebalanceerde berichtgeving is te ver doorgeschoten.

De BBC Trust, die de redactionele onafhankelijkheid van de omroep bewaakt, vindt dat mensen met 'marginale ideeën' in de wetenschapsprogramma's onevenredig veel aandacht krijgen. Volgens het interne onderzoek past de BBC het journalistieke principe van hoor en wederhoor veel te rigide toe. Redacties doen hun uiterste best de andere kant van het verhaal te laten horen, zelfs voor onderwerpen die nauwelijks ter discussie staan.

De berichtgeving over klimaatverandering gaat op dat vlak regelmatig onderuit, oordeelt de Trust. De omroep dicht de mening van bekende klimaatsceptici regelmatig evenveel waarde toe als het onderzoek van klimaatwetenschappers. De publieke omroep is beschuldigd van misleiding en vervorming van het debat.

 

Cursus

 

De onderzoekers constateren dat het er in de wetenschapsverslaggeving niet om gaat een breed scala aan standpunten te laten horen. Dit kan immers leiden tot 'valse evenwichtigheid'. Journalisten moeten leren die verschillende standpunten naar waarde beoordelen.

Zo'n 200 redacteuren hebben inmiddels een cursus wetenschapsjournalistiek gevolgd. Die moet hen ervoor behoeden om nog langer marginale figuren uit te nodigen. Dat betekent niet dat de omroep de critici voortaan negeert, benadrukt de BBC Trust. Maar het publiek moet uit de berichtgeving kunnen opmaken wat de wetenschappelijke consensus is.

Bron: Washington Post, Telegraph | Foto: Regnbyge via Wikipedia

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie