Afsluitdijk krijgt testcentrum voor groene energie

Afsluitdijk krijgt testcentrum voor groene energie

11-07-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op de Afsluitdijk bij Den Oever komt eind dit jaar een testcentrum voor hybride energiesystemen. De vier aangesloten energiebedrijven onderzoeken de opwekking en opslag van groene stroom.

Het gaat om vier bedrijven gespecialiseerd in onderwaterturbines, windmolens, zonnepanelen en accu's. De samenwerking is nieuw. Met de bouw van het testcentrum is een bedrag van € 2 mln gemoeid. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De onderwaterturbine van het Nederlandse bedrijf Tocardo Tidal Turbines is een relatief nieuwe bron van groene stroom. De installatie maakt gebruik van getijdenstromingen. Bij Den Oever is vijf jaar geleden een proeflocatie ingericht. Het water dat vanuit het IJsselmeer via de spuisluizen van de Afsluitdijk naar de Waddenzee stroomt, zet de turbine met een vermogen van 100 kilowatt in beweging. De stroom komt via energieleverancier Greenchoice bij Nederlandse huishoudens. Dit najaar wordt de verouderde turbine vervangen door drie geavanceerdere modellen van 100 kilowatt elk.

Stroom uit getijdencentrales is veel duurder dan andere stroom: zo'n 30 cent per kilowattuur. Het bedrijf verwacht dat de prijs omlaag kan door te leren van de ervaringen en door schaalvergroting.

Volgens voorzitter Ed Nijpels van de Borgingscommissie Energieakkoord is het onderzoekscentrum een 'prachtig voorbeeld van belangwekkende innovatieve initiatieven'. Nijpels is aangesteld om de vorderingen rond de uitvoering van het Energieakkoord te volgen. Volgens het akkoord moet 14 procent van de Nederlandse energie in 2020 afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. In 2013 was dat 4,5 procent.

 

Bron: Noordhollands Dagblad, Tocardo, De Afsluitdijk | Foto: Tocardo

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie