Doorbraak ECN in schone, droge biomassa

Doorbraak ECN in schone, droge biomassa

16-07-2014 16:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De innovatieve TORWASH-technologie van ECN levert hoogwaardige brandstofkorrels op. Het bedrijf wil de productie van pellets van pijlriet opschalen naar industrieel niveau.

De brandstofkorrels voldoen aan de hoogste standaarden voor kwaliteit, stofgehalte en calorische waarde, en kregen een ENplus-A1 certificering. De hoge waardering is voor ECN het bewijs dat de innovatieve techniek werkt en klaar is voor commerciële productie.

 

Natte resten

 

ECN gebruikt zogeheten natte torrefactie of TORWASH, een voorbewerkingstechniek om ruwe biomassa om te zetten in brandstof. De technologie is vooral geschikt voor plantenresten die nat, vezelachtig en zout zijn en daardoor niet meteen geschikt zijn voor verbranding.

Dit proces wast eerst de schadelijke zouten en mineralen als chloor en kalium uit de plantenresten. Onder hoge druk en temperaturen verandert de biopulp vervolgens in brosse, brandbare brokjes. TORWASH maakt het bovendien mogelijk het overtollige water uit de biomassa te persen. Drogen met behulp van warmte is niet nodig, en dat scheelt in het energieverbruik. Bovendien kan een groter deel van de biomassa worden gebruikt, wat scheelt in afval.

 

Opschalen

 

Het gebruik van pijlriet leverde ECN de hoogst haalbare kwaliteitsstandaard op. Het gewas groeit onder meer in Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika. Vanwege de structuur was pijlriet een ideale kandidaat om het nieuwe bewerkingsproces te testen.

Nu de technologie blijkt te werken, wil het bedrijf het proces opschalen en zoekt partners om een proeffabriek voor pellets van pijlriet te bouwen. De pellets zijn te verstoken in particuliere branders, maar ook geschikt als bijstook voor kolencentrales.

Bron: ECN | Foto: Bouba, via Wikipedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie