Nederlands windpark stuwt groene investeringen op

Nederlands windpark stuwt groene investeringen op

17-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie zijn in het tweede kwartaal van 2014 opgelopen tot $ 63,6 mrd. Met het Gemini Windpark als absolute uitschieter.

Dat meldt Bloomberg New Energy Finance. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 lagen de wereldwijde investeringen 33 procent hoger. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was de stijging 9 procent. Het betreft de grootste stijging in twee jaar tijd. In hetzelfde kwartaal van het topjaar 2012 waren de investeringen in hernieuwbare energieprojecten nog $ 69,6 mrd.

De forse toename is te danken aan een combinatie van grote wind- en zonneprojecten van honderden megawatts en de installatie van particuliere zonnepanelen.

 

Uitschieter

 

Absolute uitschieter in het afgelopen kwartaal is volgens Bloomberg de bouw van het Gemini Windpark. Met het megaproject dat voor de kust van Schiermonnikoog verrijst, is een bedrag van $ 3,8 mrd gemoeid. Het park heeft een capaciteit van 600 megawatt en is een van de grootste ter wereld. De bouw van Gemini is, afgezien van investeringen in waterkrachtcentrales, de grootste investering die ooit in hernieuwbare energie is gedaan.

Andere grote projecten zijn een windpark in Mexico met een vermogen van 252 megawatt en een zonnecentrale in de Negev woestijn ter waarde van $ 818 mln.

 

Groei

 

Over het geheel genomen investeerde China het meest: $ 19,3 mrd. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met het vorige kwartaal en 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De VS investeerden $ 10,6 mrd, zo'n 34 procent meer dan het vorige kwartaal. Europa sluit de rij met $ 14 mrd, een toename van 26 procent.

Volgens Michael Liebreich van Bloomberg New Energy Finance is de periode van mindere investeringen voorbij. De financiële crisis, de politieke onzekerheid en de forse prijsverlagingen in de sector zorgden de afgelopen twee jaar voor een daling. De nieuwe investeringen beperken zich niet tot een bepaald marktsegment, maar zijn breed georiënteerd. Grootschalige en kleinschalige projecten voor zon en wind laten in alle grote markten groei zien.

Bron: Bloomberg New Energy Finance | Foto: Gemini Project

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie