UTwente geeft biobrandstof upgrade met katalysator

UTwente geeft biobrandstof upgrade met katalysator

18-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Universiteit van Twente hebben een techniek ontwikkeld die biobrandstof dezelfde kwaliteit geeft als aardolie.

De nieuwe techniek brengt olie uit plantenresten en houtafval naar een hogere energiewaarde per liter. Deze olie moet daarna net als aardolie nog verder worden geraffineerd. Door in een zuurstofloze omgeving onder 500 graden Celsius de olie over een eenvoudige katalysator te laten lopen krijgt de olie een veel hogere energiewaarde.

De nieuwe techniek wordt onderdeel van het nationale onderzoeksprogramma CATCHBIO van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit programma ontwikkelt duurzame chemicaliën uit biomassa door middel van katalysatoren. Uit tientallen projecten kwam de katalysator uit Twente naar voren als beste kanshebber.

 

Concurrentie

 

Een Amerikaans bedrijf past de techniek al toe op kleinere schaal. Met CATCHBIO gaat Nederland de concurrentie aan en wil voorop lopen in het onderzoek naar duurzame biobrandstof. Naast de UTwente werken ook Rijksuniversiteit Groningen, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Universiteit Utrecht mee aan het project. De UTwente denkt het proces nog verder te kunnen verbeteren door bijvoorbeeld schadelijke stoffen al bij voorbaat uit de brandstof te weren.

In 2020 moet 10 procent van de transportbrandstof hernieuwbaar zijn, en zo min mogelijk bestaan uit biobrandstoffen die concurreren met voedselproductie. De zogeheten tweede generatie biobrandstoffen doet dat niet en gebruikt afval zoals houtsnippers of plantenresten als grondstof. Op dit gebied is nog volop innovatie mogelijk. Zo ontwikkelde TNO onlangs een enzymencocktail die houtvezels kan afbreken voor biobrandstof.

Bron: UTwente | Foto: UTwente

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie