'Zonne-energie heeft meer potentie in Nederland'

'Zonne-energie heeft meer potentie in Nederland'

23-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonne-energie kan meer bijdragen aan de Nederlandse energievoorziening dan het Energieakkoord suggereert. In systemen en volume is nog veel mogelijk.

Het Energieakkoord houdt zich vooral bezig met de rol van zonne-energie in gebouwen en stelt geen heldere doelen in hoeveelheid vermogen, zoals voor windenergie. Terwijl de hernieuwbare energiebron grote mogelijkheden biedt.

Volgens Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) kan Nederland niet zonder een aanzienlijke bijdrage van zonne-energie. “Daarvoor zouden overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich sterk moeten maken. Vele kleine installaties maken immers één virtuele grote installatie.”

 

Ambitie

 

Zonne-energie heeft veel potentie in de gebouwde omgeving, in de infrastructuur en op speciaal aangewezen locaties. “We moeten zorgvuldig omgaan met onze leefomgeving en ons landschap, maar ook dan is veel mogelijk. Zowel in soorten systemen en in volume", zegt hij. Ook de kosten van zonnestroom hoeven geen belemmering te zijn. Die dalen de komende jaren nog verder.

Sinke wil dat zonne-energie net zoveel aandacht en ambitieuze doelstellingen krijgt toebedeeld als andere duurzame opties. "Dan zouden we het doel van 16 procent hernieuwbare energie in 2023, en alle andere doelen daarna, makkelijker kunnen halen." Volgens hem moet de zonne-energiesector zelf de kansen beter onder de aandacht te brengen. Zonne-energie is nog niet erg zichtbaar in het Energieakkoord, terwijl de energievorm wat betreft prestaties niet onderdoet voor windenergie en biomassa. "Ook al zijn de toepassingsvormen heel verschillend."

Bron: SolarEvent | Foto: Alvesgaspar

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie