Hoogste energiekosten in UK, laagste in VS

Hoogste energiekosten in UK, laagste in VS

16-07-2012 13:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energie intensieve industrieën hebben door het Britse klimaatbeleid steeds hogere energiekosten. In de VS werden de energiekosten juist lager.

Volgens een studie in opdracht van de Britse overheid zijn de energiekosten in 2011 met 14.2 procent gestegen, de grootste toename onder de elf onderzochte landen. Dit komt door het klimaatbeleid van het Verenigd Koninkrijk, dat er op is gericht om de CO2-uitstoot in 2027 te halveren.

Dit is tegen het zere been van metaalbedrijven, cementfabrieken en andere zware industrieën. Zij zijn met een lobby begonnen om de overheid in toom te houden in haar streven om duurzame energie te stimuleren. Dit heeft in november al geleid tot een compensatie voor bepaalde industrieën. Deze maatregelen zijn niet meegenomen in de studie.

VS

Aan de andere kant van de oceaan namen de energiekosten afgelopen jaar met 0.6 procent af. Volgens de onderzoekers van ICF International komt dit door de minder strenge eisen op het gebied van energie-efficiëntie en CO2-uitstoot. Ook wordt er in de Verenigde Staten minder aandacht besteed aan heffingskortingen en andere prikkels om energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren.

Volgens voorspellingen zullen de Amerikaanse energiekosten in 2015 en 2020 niet hoger worden, terwijl de kosten in het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 18.5 en 28.3 procent zullen stijgen. De Britten worden qua groei van energiekosten gevolgd door China, Italië en Denemarken.

Lobby

“Deze cijfers moeten als een wake-up call voor de regering gezien worden,” aldus Katja Hall, directeur van de werkgeversorganisatie Confederation of British Industry. “De overheid moet de bedrijven helpen die door de hoge energieprijzen in de problemen komen.”

In het onderzoek werd gekeken naar de energiekosten voor zware industrie in Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Rusland, India, China, Japan en de Verenigde Staten. Nederland werd niet vermeld.

Bron: Bloomberg

Foto: Rob-Wei

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie