India verdubbelt kolenbelasting voor groene energie

India verdubbelt kolenbelasting voor groene energie

23-07-2014 11:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

India wil zijn ambitieuze hernieuwbare energiedoelen financieren door de belasting op steenkool te verdubbelen.

India staat voor de immense taak om 1,27 miljard mensen te voorzien van hernieuwbare energie. Voor 2022 wil het land 22 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit realiseren. Er is een nationaal plan voor windenergie. En dan is nog de infrastructuur nodig om die energie bij de bevolking en het bedrijfsleven te krijgen.

In 2010 richtte het Aziatische land een nationaal fonds op om hernieuwbare energieprojecten te financieren. De miljarden die daarvoor nodig zijn, moesten komen van een belasting op steenkool. Maar de aanvankelijke € 0,62 per ton bleek niet voldoende dekking te bieden. Die belasting is nu verdubbeld naar €1,24 per ton. Geschat wordt dat dit bijna € 890 mln per jaar oplevert.

 

Vraag

 

Steenkool is een van de goedkoopste brandstoffen. De brandstof is echter ook het meest vervuilend en CO2-intensief. India gebruikt er nog steeds elk jaar meer van. Tegelijkertijd leven 400 miljoen inwoners zonder elektriciteit. De Indiase premier Narendra Modi wil hen tegen 2019 voorzien van stroom uit zonne-energie.

De Indiase overheid is niet bang dat de vraag naar steenkool inzakt door de belasting. Het land maakt een sterke economische groei door en daarbij is energie uit steenkool voorlopig onmisbaar. De belasting ten behoeve van het nationaal fonds vormt daarom een relatief betrouwbare inkomstenbron.

Bron: Cleantechnica | Foto: PWRDF via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie