Windenergie EU groeit 64 procent in 2020

Windenergie EU groeit 64 procent in 2020

24-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De landen van de Europese Unie plaatsen de komende zeven jaar in totaal 75 gigawatt bij aan nieuw vermogen voor windenergie. Dat verwacht de Europese Wind Energie Associatie (EWEA).

Als in dat tempo wordt bijgebouwd, staat ongeveer 192,4 gigawatt opgesteld in 2020. Dat is een toename van 64 procent ten opzichte van 2013. Het merendeel van de windparken staat op land, de zee-windparken nemen 23,5 gigawatt voor hun rekening.

In 2020 dekken de parken samen bijna 15 procent van de totale elektriciteitsvraag in de EU. Met de bouw van de nieuwe windparken is tot 2020 een investering van ongeveer  € 124 mrd gemoeid. Er komen 100.000 extra banen bij.

Dat blijkt uit het nieuwe groeiscenario van de EWEA. Het totaal van ruim 192 gigawatt is minder dan de 230 gigawatt waar de organisatie in 2009 nog vanuit ging. De oorzaken zoekt de EWEA in het trage economisch herstel, de voortdurende discussies over klimaat en energie, en onzekerheden over subsidieregelingen.

 

Groei

 

Desondanks verwacht de EWEA de komende jaren grote groei van windparken op land in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen. Nederland kan samen met Frankrijk nog een flinke extra bijdrage leveren aan de toename van offshore windenergie.

Het is volgens de organisatie nog niet duidelijk of Nederland de doelstellingen in 2020 haalt. Mogelijk komt een aantal windparken pas in de jaren vlak daarna online. Nederland heeft in het Energieakkoord afgesproken om in 2020 6 gigawatt op land te bouwen. Voor 2023 zijn er plannen voor 4,5 gigawatt op zee. Volgens het Energieakkoord zou in 2020 al 2 gigawatt vermogen moeten zijn gerealiseerd.

Bron: EWEA, Bloomberg, Reuters | Foto: EWEA

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie