Grafietspons maakt stoom door zonlicht

Grafietspons maakt stoom door zonlicht

29-07-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een spons ontwikkeld die water efficiënt omzet in stoom door middel van zonlicht. 

De meest gangbare manier om water in stoom om te zetten is water te koken door een brandstof te verbranden. Dat is in essentie het systeem waarop grote kolen- en gascentrales elektriciteit opwekken. Met CO2-uitstoot als negatief bij-effect.

Onderzoekers van MIT hebben nu een alternatief: ze genereerden stoom door zonlicht te laten vallen op water waarop een innovatief, sponsachtig materiaal drijft. De studie kreeg een publicatie in het tijdschrift Nature Communications.

Het poreuze materiaal bestaat uit een laagje grafietvlokken dat zonlicht opneemt. Daaronder zit een laag koolstofschuim ter isolatie. Het grafiet zet het zonlicht om in warmte, wat het water naar boven trekt en vervolgens verdampt.

 

Zomerdag

 

Grootste voordeel van het nieuwe 'systeem' is de efficiëntie. Van de inkomende zonne-energie wordt 85 procent omgezet naar stoom. Dat lukte al bij een zonne-intensiteit gelijk aan tien keer een warme zomerdag. Bij huidige systemen is wel 1.000 keer die intensiteit nodig, waardoor bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid spiegels nodig is om genoeg licht te concentreren.

De spons kan ook stoom opwekken bij weinig zonlicht. Verder zijn de benodigde materialen relatief goedkoop, volgens onderzoeker Hadi Ghasemi van MIT.

Echt energie opwekken met de spons zit er voorlopig nog niet in. Daarvoor moet het systeem ook onder hoge druk werken. Het materiaal kan wel gebruikt worden om goedkoop en op duurzame wijze zout water te zuiveren.

Bron: MIT, Discovery News | Foto: MIT

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie