Solarparkeerplaats op Aruba

Solarparkeerplaats op Aruba

17-07-2012 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op Aruba komt een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek, die energie leveren aan een volledig duurzame woonwijk op het eiland.

Afgelopen vrijdag schreef onze redactie al over de ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie op de Nederlandse Eilanden Saba, Sint Eustatius en Curaçao. Ook op Aruba wordt nu bedacht hoe de condities van het eiland optimaal benut kunnen worden om de bewoners van energie te voorzien.

Duurzame wijk

De parkeerplaats is een initiatief van het onderzoeksinstituut TNO, dat ook een afdeling op de Caraïben heeft. Het instituut deed experimenten op een fietspad in Noord-Holland en wil de proeven nu toepassen op een Arubaanse, volledig duurzame woonwijk.

De ‘solarparkeerplaats’ zal energie aan de wijk leveren. Ook kan de opgewekte energie in de toekomst worden gebruikt om elektrische auto’s mee op te laden. Naast de parkeerplaats worden er in de wijk proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen.

Zon en zout maakt moeilijk

Aruba wordt als voorbeeld gebruikt om technieken te testen die gebruikt kunnen worden op de Caraïben en in Zuid-Amerika. ''Je denkt al snel dat de condities hier perfect zijn voor het gebruik van zonnepanelen maar het tegendeel is waar'', zegt Jan Ebbing van de TNO-afdeling op Aruba. ''De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa.''

Geïsoleerd eiland

Op Aruba worden ook nieuwe technologische oplossingen getest voor de Europese markt. Een voorbeeld is een slim elektriciteitsnet. “In Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden”, vertelt Ebbing. “Hier kunnen we een elektriciteitsnet in het klein beter testen omdat het eiland geïsoleerd is. Zo kunnen we hier op kleine schaal in theorie een model voor Europa ontwikkelen.”

Bron: ANP Foto: Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie