GE investeert in drie windparken India

GE investeert in drie windparken India

01-08-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric investeert in drie grote windparken in India. Het bedrag wat hiermee gemoeid is, is niet bekend gemaakt.

De investering komt uit een totaalbudget van $ 1 mrd dat General Electric ieder jaar apart zet voor de uitbreiding van zijn activiteiten in hernieuwbare energie. Formeel wordt de investering gedaan door GE Energy Financial Services, onderdeel van de investeringsdivisie van de multinational.

 

Windparken

 

De drie Indiase windparken hebben een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van 126 megawatt en worden gebouwd door het Indiase bedrijf Atria Power. Atria Power is in eigen land een van de leidende windparkenbouwers.  Het bedrijf heeft al 125 megawatt aan windmolens geplaatst en wil nog eens 700 megawatt bijplaatsen in zowel wind- als zonne-energie.

GE levert de windturbines met een totaal vermogen van 76 megawatt, en verzorgt ook het onderhoud. Een nog onbekende partij levert de resterende 50 megawatt. General Electric is een van de grootste investeerders in windenergie ter wereld. Het bedrijf is verantwoordelijk voor 13 gigawatt geïnstalleerd vermogen, verspreid over negen landen. GE noemt het partnerschap met India goed voor de groei van het eigen bedrijf en het aandeel windenergie in dat land.

 

Ambities

 

India is ambitieus in zijn doelen om te schakelen naar hernieuwbare energie. In 2020 wil het land 20 procent van de energievraag halen uit hernieuwbare bronnen. Eerder dit jaar meldde Spaanse windturbinebouwer Gamesa dat het voor 1000 megawatt aan windpark-opdrachten had binnengehaald in India.

Ook zonne-energie is bezig aan een opmars. In 2013 had India een totaal opgesteld vermogen van 2 gigawatt. Datzelfde jaar verdubbelde de totale capaciteit ten opzichte van een jaar eerder. De Indiase overheid investeert daarnaast fors in de infrastructuur en industrie.

Ook Nederlandse bedrijven zijn actief in India. Chemieconcern DSM bouwde een zonnecentrale van 1 megawatt voor zijn plastics-fabriek. Nog in februari dit jaar sloot de Nederlandse overheid een overeenkomst met de Indiase regering over de uitwisseling van technische en organisatorische kennis over duurzame energie. In India is grote behoefte aan hightech oplossingen voor energie-opwekking, terwijl de eigen industrie in staat is die om te zetten in goedkopere producten.

Bron: GE, Business Today, Clean Technica | Foto: General Electric

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie