Markt zonne-energie groeit naar 137 miljard

Markt zonne-energie groeit naar 137 miljard

01-08-2014 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wereldwijde markt voor zonne-energie bereikt in 2020 een totale omzet van $ 137 mrd. Dat schrijft het Britse adviesbureau Frost & Sullivan.

In 2013 was de wereldwijde zonne-energiemarkt nog goed voor een omzet van bijna $ 60 mrd, met een geïnstalleerd vermogen van 137 gigawatt. Ondanks de tegenvallende economische groei, is in 2020 sprake van een verdubbeling. Volgens het rapport Global Solar Power Market zijn aantrekkelijke subsidieregelingen, het klimaatbeleid en toenemende aandacht voor energieonafhankelijkheid de belangrijkste oorzaken.

De groei vindt vooral plaats in Azië en de Pacific. De afgelopen jaren is daar het ene record na het andere gebroken. In 2011 liet alleen al China een groei zien van 500 procent. In de hele regio, inclusief India, was dat 165 procent. China, Japan, India en, in mindere mate, Australië zijn dit jaar verantwoordelijk voor 46 procent van de wereldwijde vraag naar zonne-energie.

 

Regionale verschillen

 

Europa is nog steeds de grootste PV-markt. Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Groot-Brittannië streven naar een geïnstalleerd vermogen van 75 gigawatt in 2020. Europa profiteert van dalende prijzen voor zonnepanelen. Ook de Europese doelstellingen voor CO2-reductie dragen bij aan de overstap naar hernieuwbare energiebronnen.

Het onderzoeksbureau ziet wel grote regionale verschillen, vooral als gevolg van subsidie- en belastingregelingen. Het adviesbureau concludeert dat overheidsbeleid de verdere toename van zonne-energie kan beïnvloeden. Niet alleen het milieubeleid, maar ook investeringen in nieuwe en gemoderniseerde elektriciteitsnetwerken zijn van grote invloed op de elektriciteitsprijzen en mede bepalend voor de groeicijfers van zonne-energie.

Bron: Rapport Frost & Sullivan | Foto: Bilfinger SE, zonnecentrale in Spanje

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie