Vlinderzonnepaneel kleurt met de omgeving

Vlinderzonnepaneel kleurt met de omgeving

04-08-2014 10:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

TNO heeft een coating ontwikkeld die zonnepanelen een kleur geeft. Zo kunnen ze beter in de omgeving ingepast worden – zonder dat het rendement achteruit gaat.

De coating bestaat uit laagjes silica en titanium die worden aangebracht op het dekglas dat de zonnecellen beschermt. Door te variëren in dikte en volgorde van de laagjes reflecteert de coating sommige kleuren, terwijl het andere doorlaat. Zo lijken de zonnepanelen een kleur te hebben, terwijl ze in werkelijkheid doorschijnend zijn, vergelijkbaar met sommige vlinders. TNO heeft de coating ontwikkeld met Zuyd Hogeschool.

“We kunnen groen, blauw, oranje en geel maken en elke kleur geeft vanuit verschillende hoeken een ander kleurbeeld,” zegt  Zeger Vroon, onderzoeker bij TNO en bijzonder lector bij Zuyd Hogeschool, tegen Cobouw. “De groene coating lijkt vanuit een bepaalde optiek bijvoorbeeld bijna bruin.”

 

Rendement

 

Donkere kleuren laten beter licht door en zullen minder effect hebben op het rendement. Een pilot van enkele vierkante meters in de Wijk van Morgen in Heerlen zal uitwijzen welk effect de coating op het rendement heeft.

De panelen zijn vervaardigd door SCX Solar in Someren. Samen met TNO wil het bedrijf het komende jaar de vlinderpanelen naar de markt wil brengen. De nieuwe techniek is een product van het SMartchain consortium, een project mede gefinancierd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, de provincie Limburg, de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

Bron: Cobouw | Foto: Daniel Hall via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie